Onder de naam Broeder Berend schrijft Berend over zijn werk in de ouderenzorg, als verzorgende IG op een woongroep voor mensen met dementie.
“Vanaf het allereerste moment wist ik dat dit een bijzondere ervaring zou gaan worden.” Na jarenlang in de handel te hebben gewerkt, startte Berend Bosma in 2018 met een werk-leertraject voor verzorgende IG. Een langgekoesterde wens die in vervulling ging. Hij kwam te werken bij een ouderenzorginstelling in Drenthe. Wat volgde waren vele bijzondere momenten, heftige gebeurtenissen en leerzame situaties die hij beleefde met de mensen voor wie hij zorgde. Omdat hij hier zo van onder de indruk was, besloot hij al snel deze ervaringen op te schrijven. Het resulteerde in het boek Broeder Berend – ervaringen van een leerling in de ouderenzorg. Het boek is op 6 juli officieel uitgekomen, inmiddels is de tweede druk een feit.
Een inspiratiebron voor anderen
Naast het delen van zijn ervaringen, doet Berend in zijn boek suggesties om het werken in de zorg nog mooier te maken. Hiermee hoopt hij zorgmedewerkers te inspireren. Een belangrijk uitgangspunt voor hem hierbij is dat je als zorgmedewerker nooit moet vergeten dat je met mensen werkt. “Achter elke deur woont iemand met zijn of haar eigen gewoontes, overtuigingen en levenservaringen, die op de een of andere manier je hulp nodig heeft. Door jouw manier van werken kun je het verschil voor deze mensen maken. Met een respectvolle en liefdevolle benadering zorg je ervoor dat ze zich veilig bij je voelen, dat vind ik zo belangrijk! Tijdens mijn opleiding heb ik te vaak gezien hoe het eigenlijk niet zou moeten. En, om eerlijk te zijn, ook ik heb situaties gehad waarvan ik later dacht; dat had ik niet zo moeten doen!”
Taakgericht of mensgericht?
Berend denkt dat de oorzaak hiervan onder andere de hoge werkdruk is; je moet een hoop doen als zorgmedewerker. Berend: “Als ik mijn collega’s moet geloven, die al veel langer werkzaam zijn in de zorg, dan is die werkdruk de laatste jaren alleen maar toegenomen. Ik heb zelf ervaren dat hoe hoger de werkdruk is, hoe meer gericht ik ben op het afvinken van de vele taken en daarbij minder aandacht heb voor de mensen voor wie ik zorg. Het lezen van dit boek is een mooie manier om je hier weer even bewust van te worden, te reflecteren op je eigen handelen. Hoe doe je het nu en hoe zou je het eigenlijk wíllen doen?”
Tweede druk
Al snel naar de boeklancering kwamen de eerste reacties binnen. Van: “In een keer uitgelezen, wat een heerlijk boek om te lezen,” tot: “We kunnen niet anders zeggen dan dat dit een boek is dat aanbevolen moet worden als leerstof in een zorgopleiding.”
Berend: “Deze reacties waren hartverwarmend, echt mooi om te ervaren dat ook anderen zo enthousiast zijn over mijn boek. Sterker nog, binnen de eerste twee weken was de gehele eerste druk al uitverkocht, ruim vijfduizend exemplaren! Dus kwam er al snel een tweede druk, echt bizar! Inmiddels zijn er tienduizend Broeder Berend boeken…! Het blijft een onwerkelijk aantal!”Het boek is voor 15 euro te koop op www.broederberend.nl.
Door met schrijven
Dat zijn boek nu een feit is, is voor Berend nog geen reden om te stoppen met schrijven. “Ik blijf de ouderenzorg fascinerend vinden. Tijdens mijn werk kom ik nog zoveel bijzondere momenten tegen waarover ik kan schrijven en die ik graag met anderen wil delen. Hoe tof zou het zijn als het me zou lukken om een tweede boek te schrijven. Ach, eerst maar genieten van het succes van mijn eerste boek!”