Mooi geweest

Het is mooi geweest … en wat heb ik ervan genoten! In juni 2021 kwam mijn boek uit; Broeder Berend – Verhalen van een leerling in de ouderenzorg. Een bijzonder proces ging daaraan vooraf, daar heb ik eerder al eens uitgebreid over geschreven. De herinneringen aan dat proces koester ik zeker. Het was een lange zoektocht, een lastig doolhof met aan het einde een prachtig boek. Destijds was het me niet gelukt om een uitgeverij te vinden die mijn boek uit wilde geven … in die coronatijd waren er opeens zoveel nieuwe schrijvers. Toen ik uiteindelijk besloot om het boek dan maar zelf uit te geven, kwam ik tot de conclusie dat ik driehonderd boeken moest laten drukken en verkopen om uit de kosten te komen. Poeh, wat vond ik dat spannend, ik twijfelde of me dat ooit ging lukken. Ach, hobby’s mogen geld kosten, dus ik waagde de gok.

Nog voordat mijn boek klaar was, kwam ik in contact met een manager van Treant Zorggroep. Hij was erg geïnteresseerd in mijn boek en besloot deze te gebruiken als geschenk voor de medewerkers van Treant voor de Dag van de Verpleging. Hij bestelde bijna drieduizend boeken, tien keer zoveel dan wat ik ooit hoopte te verkopen. En ook bij Zorgspectrum Het Zand wilden ze mijn boek daar wel voor gebruiken en zij bestelden tweeduizend boeken. Wat was ik trots! De driehonderd bestelde boeken werden twee bestellingen van vijfduizend boeken. Volgens de drukker was dat een wel heel bizar aantal, zo’n grote oplage maakten ze eigenlijk nooit mee, al helemaal niet bij een debuterende schrijver.

Ik bouwde een eigen webshop, zorgde dat mijn boeken in boekhandels kwamen te liggen en het lukte me om verkooppartner van Bol te worden en verkocht ook daar mijn boeken. Daarnaast bleef ik met succes zorgorganisaties aanschrijven om te vragen of ze wellicht mijn boek konden gebruiken binnen hun organisatie.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder. In al die jaren heb ik alleen maar mooie reacties op mijn boek mogen ontvangen. Lezers die niet alleen genoten van mijn verhalen, maar daar ook steun uit haalden, geïnspireerd werden. Dat doet me als schrijver ontzettend goed, vanzelfsprekend wil ik ook jullie daar ontzettend voor bedanken. Het gaf me vleugels!

Toch komt er een moment waarop je moet zeggen ‘het is mooi geweest’. Van de grote berg boeken die ik destijds heb laten drukken heb ik nog maar honderd boeken over. Ook werk ik al ruim twee jaar in de gehandicaptenzorg, dan voelt het gek om steeds bezig te zijn met boeken over de ouderenzorg. Vandaar dat ik heb besloten om voor nu te stoppen met mijn onderneming Broeder Berend. Het stopzetten van mijn onderneming scheelt me een boel maandelijkse kosten en administratieve taken, werk waar ik steeds meer tegenop zag. Mijn verkoopaccount bij Bol heb ik stopgezet. Mijn website laat ik bestaan, daar kan je gewoon boeken blijven bestellen (al geldt op = op).

Maar, ik hoor je denken, betekent dat ook een einde aan de verhalen van Broeder Berend? Daarin wil ik je zeker geruststellen. Toegegeven, de afgelopen jaren heb ik maar weinig verhalen geplaatst, geen idee hoe dat in de toekomst zal zijn. Toch geniet ik nog steeds van het schrijven en wil dat zeker blijven doen. Niet meer over de ouderenzorg, maar over mijn werk in de gehandicaptenzorg. Er staan nog een aantal prachtige verhalen op mijn computer en er zitten nog veel meer verhalen en plannen in mijn hoofd. Ach, en daarbij, stiekem lijkt het me nog steeds ontzettend tof om een tweede boek uit te geven. Dus wie weet wat er nog komt, dus blijf vooral mijn Facebookpagina volgen.

Heel erg bedankt voor nu!

Veel liefs, Berend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *