Nog één keer

Meneer is dit weekend op vakantie naar Frankrijk, hij had er zo’n zin in! Het was voor hem een langgekoesterde wens die onverwachts toch nog in vervulling is gegaan; het bijwonen van de Tour de France. Meneer had niet verwacht dat hij dat ooit nog mee zou kunnen maken!

Vroeger ging meneer in de zomer steevast met zijn vrouw op vakantie naar de Franse Alpen. De cultuur, de natuur en vooral de bergen spraken hun erg aan. Toen ze nog een stuk jonger waren, gingen de racefietsen standaard mee; ze hebben al die jaren heel wat door de bergen gefietst. Toch was het vooral de Tour de France die ze zo fascineerde. Elk jaar stonden ze een aantal dagen langs het parcours om zo het hele spektakel mee te kunnen maken, ze genoten er zo van! En vanaf het moment dat het fietsen voor hen zelf te zwaar werd, hebben ze een camper gekocht om zo de Tour te kunnen volgen.

Helaas werd het allemaal anders toen zijn vrouw ongeveer tien jaar geleden overleed. Meneer is de eerste drie jaar nog met een zoon naar de Tour de France geweest, daarna kwam het er eigenlijk niet meer van. Met een weemoedig gevoel volgde hij de jaren erop noodgedwongen thuis de Tour op de tv. Toch bleef het aan hem knagen; de wens om de Tour nog één keer in het echt bij te wonen werd elk jaar sterker.

Zijn familie wist van deze wens. Daarbij zou het, door de afnemende gezondheid van meneer, dit jaar waarschijnlijk de laatste kans voor hem zijn om erheen te gaan. In het geheim heeft zijn zoon het een en ander georganiseerd en vorige week heeft hij zijn vader verrast met een bijzondere verrassing; nog één keer naar de Tour in Frankrijk! Meneer was zo ontroerd, helemaal toen hij hoorde dat zelfs al zijn kinderen en kleinkinderen deze keer meegaan. De hele week was meneer erg opgewonden (hoe logisch ook). Steeds weer vertelde hij hoe dankbaar en trots hij was op zijn kinderen en hoeveel zin hij had om te gaan. De koffers werden steeds voller, want ook allerlei Tour-accessoires moesten mee. Het ontroerde me zo om meneer zo fanatiek bezig te zien, zo had ik meneer nog nooit gezien! Ook vond ik het erg inspirerend om te zien hoe zijn zoon zijn uiterste best had gedaan om deze wens in vervulling te laten gaan. Dat hij, ondanks het coronavirus en de leeftijd en het ziektebeeld van zijn vader, is gaan zoeken naar mogelijkheden.

Gisteren was het zover en stond de gehele familie op de stoep om meneer op te halen. Met een eigen mini Tour-caravaan zijn ze vervolgens vertrokken; nog één keer naar Frankrijk, nog een keer naar de Tour de France. Bon voyage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *