Blog – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, dat ben je vast met me eens. Nu lig ik te vaak wakker, waarbij mijn lichaam dan soms zeer doet en ik mijn draai in bed niet kan vinden. Een paar dagen geleden was ik daar zo zat van, dat ik samen met mijn dochter naar een beddenzaak ben gegaan om een nieuw te kopen. Tja, en wie zelf onlangs nog een nieuw bed heeft aangeschaft kan dit ongetwijfeld beamen; een nieuw bed kopen is knap ingewikkeld door alle keuzes die je daarbij moet maken, wat zijn er toch veel verschillende soorten. Dus zijn we maar gewoon gaan proberen. Op onze sokken liepen we van het ene naar het andere bed. Liggen, voelen en vergelijken; zoeken naar het ultieme bed. Uiteindelijk vonden we die, helaas was dat wel het praktisch het duurste bed van de hele winkel. Maar oh, wat lag die zalig… dus heb ik hem maar gewoon besteld.

Helaas zit er ruim drie maanden levertijd op het bed, met als gevolg dat ik ook nu weer in mijn bed lig te woelen en mijn draai niet kan vinden (al komt dat misschien ook wel door mijn hoofd en alle gedachtes die er doorheen zweven). Op dit moment is het 4 uur ’s nachts. Steeds weer moet ik aan mijn nieuwe bed denken. In de hoop mijn hoofd wat leeg te krijgen, schrijf ik met dit verhaal mijn gedachtes van mij af.

Want weet je wat het is? Het voelt zo wrang! Gisteren had ik een late dienst. Tijdens zo’n dienst begeleid ik mensen naar bed. Dit zijn standaard bedden met standaard matrassen, die minstens drie keer zo dun zijn als mijn nieuwe matras. Vanzelfsprekend matrassen met een plastic omhulsel, want dat is gemakkelijk in het geval er ‘ongelukjes’ gebeuren. Het vormeloze kussen, te korte deken en het saaie beddengoed wat op het bed ligt is allemaal van de organisatie. Want ook dat is gemakkelijker met het verschonen. Kussen vies? Dan pakken we toch gewoon een andere uit de voorraad.

Maar als je daar eens goed over nadenkt… dat kan toch niet? Als wij winkels hebben die vol staan en liggen met verschillende soorten bedden, hoofdkussens, dekens en beddengoed. Zodat iedereen kan kiezen wat het beste bij diegene past, wat aansluit bij iemands slaaphouding, lichaamsbouw (en budget). Hoe kan die keuze er dan niet zijn voor onze bewoners. Ouderen die over het algemeen toch al een broos lichaam hebben, met de bijbehorende pijntjes. Mensen die dikwijls de gehele nacht in dezelfde houding liggen, omdat draaien ze niet meer lukt. Die zich helemaal stijf voelen aan het einde van de nacht. Waarom hebben zij dan niets te kiezen?

Het klinkt mooi; het bed en aanverwante artikelen van het huis, maar of dat nou echt de beste keuze is… Ik zal er nog eens een nachtje over slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *